Την πρωτειά στη λίστα με τις χώρες με τα πιο ευτυχισμένα πιτσιρίκια κατέχουν τα παιδιά των Ολλανδών. Η Ολλανδία βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της παιδικής ευημερίας από 21 βιομηχανικές χώρες.Σύμφωνα με μελέτη της Unicef​​, στις πρώτες θέσεις μετά την Ολλανδία βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία και η Φινλανδία.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 13η θέση.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που τα Ολλανδάκια είναι πιο ευτυχισμένα από τα υπόλοιπα παιδιά της Ευρώπης;

1. Ευτυχισμένοι γονείς=ευτυχισμένα παιδιά: Οι Ολλανδοί κατέχουν την 4η θέση των πιο ευτυχισμένων ανθρώπων παγκοσμίως. Σε ένα περιβάλλον όπου η ασφάλεια και η ψυχική ευημερία συναντιούνται, είναι φυσικό οι άνθρωποι να είναι πιο χαρούμενοι.

2. Μαμάδες χωρίς κατάθλιψη ή αυξημένο άγχος:  Άνθρωποι χωρία άγχος μεγαλώνουν σίγουρα χαρούμενα παιδιά. Ελευθερία κινήσεων, ασφάλεια και πολλές επιλογές (κοινωνική ασφάλιση και την άνεση του να εργάζονται με μερική απασχόληση), δημιουργούν ένα κοκτέιλ που λειτουργεί ευεργετικά για τις γυναίκες.

3. Οικογενειακές δραστηριότητες: Οι Ολλανδοί αγαπούν τα πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας, ώστε να περνούν πιο πολύ χρόνο με τα παιδιά τους. Επίσης κατά την «ημέρα του μπαμπά» (papa dag), ανεπίσημη άδεια που όμως έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια, ο πατέρας παίρνει μια μέρα άδεια ώστε να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Ανάλογη ημέρα υπάρχει και για τη γιαγιά (oma day).

4. Δημοκρατία στην οικογένεια: Τα παιδιά έχουν λόγο που λαμβάνεται σοβαρά από τους γονείς. Η γνώμη τους μετράει και οι γονείς έχουν μάθει να τα ακούν και να συζητούν μαζί τους. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν από μικρή ηλικία να σέβονται τις απόψεις των άλλων, να αναπτύσσουν τον διάλογο και έτσι να αποκτούν μια πιο ισορροπημένη προσωπικότητα.

5. Καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα: Το ολλανδικό εκπαιδευτικό μοντέλο είναι βασισμένο πάνω στο δικαίωμα και την ανάγκη του παιδιού να έχει ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι. Έτσι, μέχρι τα 10 τους χρόνια, τα παιδιά έχουν από ελάχιστες έως καθόλου εργασίες για το σπίτι. Τα περισσότερα τα μαθαίνουν μέσα στην τάξη. Το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένη ύλη που πρέπει να μαθευτεί παπαγαλία, αλλά κατευθύνει τον μαθητή σε μια επιλογή που να του ταιριάζει, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές του δεξιότητες με το που θα μπει στο γυμνάσιο.

Αφήστε το σχόλιό σας