Πολλά παιδιά σε πολλές χώρες του κόσμου συνηθίζουν να παίζουν με μπαλόνια. Τους αρέσουν τα χρώματά τους, να τα κλωτσούν σαν μπάλες ή να τα δένουν από ένα σπάγκο και τα κρατούν σφιχτά.

Εκτός κι αν είναι παιδιά από το Μπαγκλαντές. Τα μπαλόνια γι’αυτά δεν είναι παιχνίδι αλλά περνούν τη ζωή τους δουλέυοντας σε ργοστάσιο μπαλονιών.

Ορισμένα δεν είναι ούτε 10 ετών, αν και ο νόμος απαγορεύει την εργασία σε παιδιά κάτω των 14. Αντί για τα μαθήματα και τα παιχνίδια τους, είναι κλεισμένα στα εργοστάσια, ξεχωρίζοντας τα μπαλόνια ανά χρώμα και κουβαλώντας φορτία πολύ μεγάλα για τα μικρά τους χέρια.

Η ημέρα τους αρχίζει στις 6 το πρωί και σχολούν στις 5 το απόγευμα. Για τη σκληρή δουλειά τους και τη χαμένη παιδική και εφηβική ηλικία τους αμείβονται με λιγότερα από 800 τάκα- δηλαδή κάτω από 9 ευρώ το μήνα και στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να προσδοκούν εισόδημα 22 ευρώ. Πάντα χαμηλότερο από τα 58 ευρώ που είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός για τον απασχολούμενο για πρώτη φορά σε εργοστάσιο ενδυμάτων. Είναι αξιοσημείωτο πως το μισθό αυτό θέσπισε η κυβέρνηση της χώρας μετά την καταστροφή στη Rana Plaza κατά την οποία χάθηκαν περισσότερες από 1100 ζωές.

Πολλές οικογένειες ωστόσο δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στείλουν τα παιδιά τους να δουλέψουν. Η πρακτική αυτή είναι τόσο συνηθισμένη που τα χρήματα δίνονται απευθείας στην οικογένεια του παιδιού- εργάτη.

Ο 12χρονος Apu, εργάτης σε εργοστάσιο μπαλονιών, είναι ένα από αυτά τα παιδιά. «Ο πατέρας μου εγκατέλειψε εμένα και τη μητέρα μου όταν ήμουν πέντε χρονών», εξηγεί, «η μαμά μου με φρόντιζε από τότε κι εγώ τώρα δουλεύω για να φροντίσω τη μαμά μου».

Παρόμοια είναι και η ιστορία του 11χρονου Ruma, ο οποίος όμως είναι πολύ χαρούμενος που δεν πηγαίνει στο σχολείο. «Δεν μου αρέσει να μελετώ», λέει, «ο μπαμπάς μου είναι επίσης εργάτης αλλά αυτά που βγάζει δεν είναι αρκετά για μας. Με τη δουλειά μου βοηθώ οικονομικά την οικογένειά μου».

 

Για κάποιους ωστόσο αυτό δεν είναι πρόβλημα, όπως για τον ιδιοκτήτη του εν λόγω εργοστασίου μπαλονιών Zakir Hossain, που έστησε την «επιχείρησή» του με τη βοήθεια της γυναίκας και του μεγαλύτερου γιου του. Παραδέχεται πως προσλαμβάνει παιδιά για εργάτες αλλά υποστηρίζει πως τους συμπεριφέρεται καλά. «Στο εργοστάσιό μου όλα τα παιδιά δουλεύουν όπως ο γιος μου, τους δίνω τις ίδιες ευκαιρίες. Δουλεύουν για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους αλλά εγώ σκέφτομαι πως είναι παιδιά γονιών σαν κι εμένα. Εύχομαι να σπουδάσουν στο μέλλον και να γίνουν αυτάρκη».

«Αν δεν δίναμε στα παιδιά την ευκαιρία να δουλεύουν εδώ θα γίνονταν κλέφτες. Εδώ είναι καλύτερα και οι οικογένειες νιώθουν πως τα παιδιά τους είναι ασφαλή», προσθέτει η γυναίκα του.

balonia3

balonia4

balonia5

balonia6

balonia7

balonia8

balonia9

balonia12

balonia2

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Αφήστε το σχόλιό σας