Υπάρχουν εικόνες στην ιστορία της φωτογραφίας στις οποίες μπορεί να μην απεικονίζεται κάποιο διάσημο πρόσωπο, όμως κατάφεραν να αναγνωρίζονται μέχρι σήμερα! Οι πρωταγωνιστές τους, συνέχισαν τις ζωές τους κανονικά, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τους στιγμάτισαν.

Το κορίτσι από το Αφγανιστάν

Πρόκειται για την φωτογραφία της Sharbat Gula που έγινε γνωστή ως «το κορίτσι από το Αφγανιστάν», μέσα από εξώφυλλο του National Geographic. Η φωτογραφία είναι του Steve McCurry και η 12χρονη τότε Sharbat Gula υπήρξε πρόσφυγας στο Πακιστάν, κατά την διάρκεια της σοβιετικής κατοχής του 1984.

ti-apeginan-prwtagwnistes-diasimwn-fwtografiwn-021

ti-apeginan-prwtagwnistes-diasimwn-fwtografiwn-031

Το «Κορίτσι Ναπάλμ»

 

Η φωτογραφία του Nick Ut που κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ δείχνει την μικρή Phan Thị Kim Phúc να τρέχει γυμνή στον δρόμο, μετά από σοβαρά εγκαύματα που υπέστη το 1972 από επίθεση των νοτιοβιετναμέζων στο χωριό της.

Η Kim είναι σήμερα 51 χρονών. Αφού τελείωσε το σχολείο, μπήκε στην ιατρική σχολή, όμως αναγκάστηκε να την παρατήσει εξαιτίας του κομουνιστικού καθεστώτος. Το 1982, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ μεσολάβησε για να σπουδάσει στην Κούβα και πλέον είναι γιατρός και μητέρα δύο παιδιών.

ti-apeginan-prwtagwnistes-diasimwn-fwtografiwn-041

ti-apeginan-prwtagwnistes-diasimwn-fwtografiwn-051

To «μωρό από το Nevermind» των Nirvana 

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό εξώφυλλο δίσκου των 90’s, εκείνο με το μωράκι μέσα στην πισίνα με πρωταγωνιστή το μικρό Spencer Elden.

Πλεόν είναι 22 χρονών, και φοιτητής καλών τεχνών. Όπως λέει, ακόμα τον φωνάζουν “Nirvana Baby”. Ο πατέρας του ήταν φίλος με τον Kirk Weddle, ο οποίος και τράβηξε την χαρακτηριστική φωτογραφία. «Ο πατέρας μου ήταν δημιουργός ειδικών εφέ για το Χόλιγουντ. Μια μέρα πήγαν στην τοπική πισίνα, με πέταξαν μέσα και τέλος. Ήταν κάτι σαν φιλική εξυπηρέτηση».

ti-apeginan-prwtagwnistes-diasimwn-fwtografiwn-061

ti-apeginan-prwtagwnistes-diasimwn-fwtografiwn-071

Το παιδάκι του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Westminster του Καναδά, ενώ λίγες ημέρες μετά βρήκε τον δρόμο της προς τις ΗΠΑ, όπου φιλοξενήθηκε στο περιοδικό TIME.

Ο Warren “Whitey” Bernard είναι σήμερα 79 χρονών και ζει στο Tofino. «Ο πόλεμος τελείωσε όταν ο πατέρας μου γύρισε σπίτι ασφαλής, αλλά θέλω να εξασφαλίσω ότι οι μνήμες του πολέμου δε θα ξεχαστούν από τις επόμενες γενιές».ti-apeginan-prwtagwnistes-diasimwn-fwtografiwn-081

ti-apeginan-prwtagwnistes-diasimwn-fwtografiwn-091

Οι Ολυμπιονίκες με την υψωμένη γροθιά 

Την περίοδο που το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη στην Αμερική, οι Ολυμπιονίκες Tommie Smith (χρυσό) και John Carlos (χάλκινο) ύψωσαν τις γροθιές τους στον αέρα (σήμα των Μαύρων Πανθήρων) κατά την διάρκεια της απονομής στους Ολυμπιακούς του 1968 στο Μεξικό.

ti-apeginan-prwtagwnistes-diasimwn-fwtografiwn-101

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Αφήστε το σχόλιό σας