,

Το ελληνικό μουσικό σύστημα: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη !


Είσαι ανερχόμενος τραγουδιστής, μουσικός, συνθέτης, στιχουργός; Προσπαθείς και εσύ να ενταχθείς στο ελληνικό στερέωμα και παλεύεις ολοένα και περισσότερο να κατακτήσεις ένα κομμάτι από τη νόστιμη πίτα της ελληνικής δισκογραφίας; Ποιο είναι όμως πραγματικά το μουσικό ελληνικό σύστημα και τι χρειάζεται για να γίνεις αποδεκτός και όχι άλλη μια φούσκα που σε λίγο καιρό θα σε έχουν ξεχάσει όλοι;

Η αλήθεια είναι ένα κοινό μυστικό που όλοι ξέρουν, μα κανένας ποτέ δεν παραδέχεται. Η επιτυχία σου με βάση τα ελληνικά πάντα δεδομένα δεν εξαρτάται από το πόσο ταλέντο μπορεί να έχεις, αλλά από το πόσο διαθέσιμος είσαι να ξοδέψεις ένα κάρο λεφτά για να τροφοδοτήσεις ένα υπάρχον σύστημα και όσους έχουν καταφέρει να εδραιώσουν μία καλή θέση μέσα σε αυτό. Παραγωγοί, δισκογραφικές, μάνατζερ, φωτογράφοι, κανάλια, ραδιόφωνα, στυλίστες κ.α είναι μερικοί από τους οποίους αν δεν καλοπληρώσεις για να προωθήσουν τη δουλειά σου και το image σου. θα παραμείνεις στην αφάνεια. Όλα είναι θέμα διαφήμισης και προώθησης, το ταλέντο μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και όλα κρίνονται από το καλοδιαφημισμένο «brand name» που θα δημιουργήσεις.

Έτσι ο έχων τα αργύρια καταφέρνει να επιβάλλει την κατά τα άλλα μουσική του επιτυχία! Τα ραδιόφωνα την επαναλαμβάνουν συνεχώς και θέλοντας ή μη την υιοθετούμε, την αναπαράγουμε και ταυτιζόμαστε με αυτή. Όχι γιατί εμείς το επιλέξαμε αλλά γιατί το σύστημα σου επέβαλλε να το ακούς ολημερίς και ολονυχτίς ανάμεσα σε πολλά άλλα και ίσως και πολύ καλύτερα τραγούδια δημιουργών που μείνανε στο περιθώριο. Οι επώνυμες υπογραφές τραγουδιών κυριαρχούν ανάμεσα σε άλλα, και η προσωπική κρίση για το καλό και το κακό τραγούδι μοιάζει να μην υφίσταται.

Η αγοραπωλησία των καλών τραγουδιών από αφανείς δημιουργούς σε επώνυμους είναι άλλο ένα μεγάλο ταμπού… «Εσύ μου εξασφαλίζεις την επιτυχία, εγώ σε καλοπληρώνω για να βάλλω το όνομά μου στη θέση του δικού σου ονόματος. Διαφορετικά στο παίρνω τσάμπα και σε έχω να χαίρεσαι με την ιδέα ότι απλά κάπου θα φανείς και εσύ αφανή μου καλλιτέχνη!»

Κάπως έτσι πολλοί νέοι εξασφαλίζουν τα πρώτα τους χρήματα που λίγο αργότερα θα κληθούν να πληρώσουν ώστε να προωθηθούν από τους πολλά υποσχόμενους managers που πριν καν αποδείξουν τις διαχειριστικές τους ικανότητες, πριν καν σε φτάσουν εκεί που σου υπόσχονται σου έχουν ρουφήξει τον ιδρώτα από τον κόπο μιας ζωής εκμεταλλευόμενοι τα όνειρά σου.


Έχεις κορμί, τσαχπινιά και κονέ; Θα πας μπροστά! Σου δημιουργούν στο μυαλό σου πως για να πετύχεις πρέπει να έχεις βγει από την πασαρέλα της victoria secret! Κρίνουν κορμί και όχι φωνή… Τώρα αν το κορμί δουλεύει και σωστά, εκεί μιλάμε τουλάχιστον για πλατινένιο! Το συναίσθημα αντικαταστάθηκε από τα σεξιστικά πρότυπα που θέλουν τον καλλιτέχνη σύμβολο του σεξ με six pack και σαγηνευτικό στυλ. Και κάπως έτσι αντί να αφιερώνεσαι στην τέχνη σε κάνουν άλλο ένα καλοφτιαγμένο προϊόν ικανό να πλασάρει προϊόντα από εταιρίες, ποτά, ρούχα και άλλα πολλά. Έχεις ετικέτα και αριθμό! Και αν ο αριθμός δεν είναι μεγάλος τότε έχεις και ημερομηνία λήξης.

Κεφάλαιο  talent show: Μέσα στην μεγάλη απελπισία για να αναγνωρίσει κάποιος το ταλέντο σου δηλώνεις συμμετοχή σε μουσικό τηλεπαιχνίδι. Πουλάς μια συγκινητική ιστορία, ένα ιδιαίτερο στοιχείο του χαρακτήρα σου, μια εκκεντρική εμφάνιση. Από τη μια μέρα στην άλλη γίνεσαι το απόλυτο είδωλο ειδικά για το νεαρό κοινό όπου ψηφίζει μανιωδώς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το κανάλι πέτυχε το σκοπό του! Εισέπραξε από τα ακριβοχρεωμένα τηλέφωνα που εσύ έκανες για να στηρίξεις έναν καλλιτέχνη που αυτό επέλεξε να σου προβάλλει. Χορηγοί, διαφημιστικές και πομπώδη πλατό έρχονται να δώσουν μία εφήμερη λάμψη στον εκάστοτε διαγωνιζόμενο και λίγο καιρό αργότερα μετά τη λήξη του παιχνιδιού αν δεν συνεχίσει να εισπράττει από brand που αυτή δημιούργησε, θα το πετάξει και πάλι στο περιθώριο!

Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις καλλιτεχνών που αναδείχθηκαν επάξια βασισμένοι στο ταλέντο και την ψυχή τους, όπως ο Παντελής Παντελίδης που αγαπήθηκε από τα μέσα μαζικής δικτύωσης και πολύ γρήγορα κυριάρχησε κόντρα σε ένα σύστημα που έφτασε να υποκλίνεται στα πόδια του, και θέλοντας ή μη τον κατέταξε στην πρώτη θέση και την πιο ζηλευτή για πολλούς. Αυτούς που ξέχασαν από που ξεκίνησαν και πνίγηκαν στη ματαιοδοξία τους. Μια ματαιοδοξία που βρωμάει αλκοόλ, βρωμιά και καταχρήσεις!Γνωρίστε τη νέα υπουργό εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου!

Διάσημοι που έχουν σκοτώσει -τυχαία η μη- ανθρώπους!